Hanna: “Geloven is spannend, verrassend maar soms lastig”

Hanna: “Geloven is spannend, verrassend maar soms lastig”

Hoe ik hier terecht ben gekomen…
Ik ben op zoek gegaan, of eigenlijk…ik werd eerst gevonden. Ik woonde anti-kraak in Hillegom waar op een dag een vrouw me in de Aldi aansprak. Ze nodigde me uit een naar de jongerengroep van haar kerk te komen, die hield avonden over de bijbel. Ik vond de bijbel een goed boek, maar de kerk mocht ik niet. Toen ik toch in die kerk kwam kijken, ontmoette ik een God die heel anders was dan ik hem dacht te kennen en een kerk waar ik gewoon mezelf kon zijn. Het jaar daarna werd het pand waar ik woonde gesloopt en ben ik naar Den Haag verhuisd waar ik op zoek ging naar eenzelfde soort kerk. Na veel teleurstellende zondagen en kerken vond ik niet alleen de kerk waar ik op zoek naar was maar ook nog de man waarmee ik ben getrouwd.

Geloven is spannend, verrassend maar soms lastig. Waar ik dacht dat geloof en kerk over regels gaan, ervaar ik dat leven met God me juist vrijheid geeft en me steeds meer leert ontdekken wie ik ben. ‘Met mijn God spring ik over een muur’ is de Bijbeltekst die bij mijn leven hoort. Er zijn vaak dingen waar ik erg tegenop zie, die als een hoge muur mijn vrijheid blokkeren. Steeds als ik me dan de Bijbeltekst over de muur herinner, kijk ik omhoog en zie ik hoe onmogelijk hoog die muur is. En dan denk ik aan mijn God die mij helpt over elke onmogelijk hoge muur heen te springen. Dat blijft meestal lastig en eng omdat het over vertrouwen gaat. Hoe kan ik vertrouwen als ik niet weet hoe het afloopt. Maar het maakt wel dat ik iets durf te doen. Die durf en tegelijk het vertrouwen op een God die meer kan dan ik zelf kan doen of kan bedenken, maken het leven spannend maar ook ontspannen. In mijn werk als beeldend kunstenaar gaat het net zo: Het is veel doen en maken zonder steeds na te denken of het wel gaat lukken. Vaak lukt het ook niet, maar dat wil niet zeggen dat ik maar beter kan stoppen.

Zo leven met God vind ik ontspannen; gewoon doorgaan en vertrouwen dat God het beste weet hoe ik werk en in elkaar zit, omdat Hij mij heeft bedacht.